Auto muziejus vs LaPiste 500. Turim laimėtoją!

Taip nekaip išmiegojęs gana anksti atsikeliu, tyliai susitvarkau, išgeriu vandens ir iškeliauju į miestą. Nusprendžiau pasinaudoti Bing sudaryto maršruto pasiūlymu ir pradėti nuo buvusio Fiat fabriko. Kyla šiokia tokia dilema, kokį viešojo transporto bilietą pirkti, visai dienai už 3€, bet kažin ar daug važinėsiu, ar 6 bilietus už 10 €. Šiek tiek padėliojęs planus ir paskaičiavęs pasiimu pastarąjį. Užtaikau tiesiai ant rytinio piko – tramvajus toks perpildytas, kad žmonės kaip silkės statinėje stovi susigrūdę. Arba kaip Japonai rytinio piko metu. Gerai, kad pavyko atsistoti šalia komposterio, tai bent buvo lengva telefone aktyvuoti bilietą. Persėdus į vienintelę mieste esančią metro liniją viskas pralaisvėja, jau net ir atsisėsti yra kur.

Fiat automobilių fabrikas tuo metu, kai dar veikė

Išlipu visai šalia pastato, kuris iš išorės ne itin pasikeitęs – tinkuotos sienos ir dideli langai. Na gal tik įėjimai su eskalatoriais į prekybos centrą antrame aukšte naujai įrengti. Pusryčių paieškos pasirodo ne tokios lengvos kaip tikėjausi – vos kelios veikiančios vietos. Viename salotų bare užmatau sveikai atrodančias salotas, bet pagailėjęs 10 € sustoju McDonald‘s ir pasiimu šūdmaisčio už 5 €. Tik čia jie ne tokie modernūs kaip Švedijoje – morkyčių vietoj bulvyčių neturėjo. Bet kiaušinienė taip pat ne pats blogiausias variantas. Vis dar turėdamas laiko iki kol viskas atsidarys pradedu galvoti – pirkti muziejų bilietą ar ne. Dviem dienoms šis kainuotų 38€, bet leistų aplankyti gana daug muziejų. Bet ne visus, kuriuos turiu savo sąraše. Tai gautųsi, kad bandyčiau eiti ne visai ten, kur noriu, kas neatrodo super viliojančiai. O einant į tuos kuriuos noriu, kaina gautųsi tik keliais eurais didesnė. Paėmęs tą faktą, kad muziejuje dažniausiai viską apvaikštau lėtai – nusprendžiu bilieto nepirkti.

Net sunku patikėti, bet čia yra Fiat Multipla! Iki tol, kol jos nesugadino kažkoks tipas… Jei neesate apie tokią girdėję – paieškokite.

Turėdamas laiko iki 10-tos ryto pradedu žiūrinėti ką dar šalia galėčiau aplankyti. Ir kažkaip visai atsitiktinai pamatau, kad automobilių muziejus visai šalia. Reikės šiandien ir aplankyti, galvoju, tikrai dar kartą nesibelsiu į šį miesto kampą. Tuose pačiuose Google maps pastebiu, kad LaPiste 500, objektas kurį planavau aplankyti pirmiausiai pradeda dirbti tik nuo 11 val. Pilnai nepasitikėdamas ta informacija nueinu iki jo – viskas uždaryta, nieko nėra, nepanašu kad pradės darbą už kelių minučių, nuo 10-os valandas. Nustembu, kad Bing ChatGPT pasiūlė nuo jo pradėti, nes laukti dar valandą būtų visiškas laiko švaistymas. Planas B: automobilių muziejus. Nors lauke jau gerokai įšilę, bet vėsesnio oro ir šešėlio jausmas einant link muziejaus leidžia greitai iki jo nusigauti. Angliškai mažai kas šneka, tai net nepaklausęs dėl nuolaidų studentams sumoku 15€ už bilietą ir pradedu apžiūrinėti. Muziejus didelis, 3 ar 4 aukštai, visa automobilizmo istorija, nuo arklių traukiamų karietų ir pirmųjų automobilių, kurie atrodė kaip karietos su ratais iki dabartinių laikų. Visai įdomus pasirodė perėjimas, nuo tų tokių kvadratinių, iki šiuolaikini formų. Pasirodo, sukūrė tokį dalyką kaip oro tunelis ir pradėjo testuoti aerodinamines automobilių savybes. Tuo metu netgi buvo sukūrę tokių vos ne kaip iš ateities atrodančių automobilių. Bet ryškiai per anksti, nes nė vienas taip ir neprigijo. Žinoma, muziejuje dominavo Fiat automobiliai (o kaip kitaip, kai Fiat fabrikas vos už kelių kvartalų), bet nieko tokio, kitoje šalyje tokio tipo muziejuje bus kitokie automobiliai.

Automobilis su reaktyviniu varikliu nepasiteisino. Nesistebiu.

Taip praleidęs beveik 4 valandas patraukiu atgal link prekybos centro, šį kartą jau pasiryžęs aplankyti ant stogo esantį didžiausią sodą. Kodėl ant stogo, ir kodėl didžiausią? Ogi todėl, kad anksčiau, kai dar veikė Fiat automobilių fabrikas, ant stogo jie testuodavo naujus automobilius. Net keista, bet buvo pasidarę trasą. O dabar perdarė į sodą, kad žmonėms būtų įdomiau ten užlipus. Visas sukaitęs nuo ėjimo ir karštos saulės, pietus atidedu vėlesniam laikui ir keliauju tiesiai ten. Šį kartą pasiseka, parodęs studento pažymėjimą gaunu 2€ nuolaidą. Simbolinė, palyginus su 12€ bendra kaina, bet vis tiek smagu, kai galima šiek tiek sutaupyti. Bet tokia kaina ne tik už apsilankymą ant stogo, jis kainuotų tik 2€, bet ir galerijos lankymą. Kuo iš pradžių labai džiaugiuosi, nes galerija tikrai vėsi. Tik kad nelabai didelė. O sodas, kurį net draugas rekomendavo pasirodė visai paprastas – pristatyta daug medinių kvadratinių vazonų su kažkokiomis pievų žolėmis ir gėlėmis ir viskas. Na dar viena skulptūra netoli įėjimo. Vaizdas nuo stogo taip pat nepasirodo labai išskirtinis, nors pastatas tikriausiai iškilęs aukščiausiai toje miesto pusėje. Kepinant daugiau 30 laipsnių karščiui visą apeinu per daug neužsibūdamas  ir keliauju į kitą galerijos dalį. Kuri pasirodo taip pat visai nedidelė. Keletas įdomesnių darbų, bet šiaip kaip ir nieko ypatingo. Tikrai neverta tų 10€…

Ankstesnis: Siurprizas, kurio nesitikėjau…

Sekantis: Perliukas, kurio nesitikėjau

Buvusi automobilių testavimo trasa dabar atrodo šiek tiek kitaip.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.