Nešiojamieji kompiuteriai: ThinkPad

Šią nešiojamų kompiuterių seriją labiausiai vertinau iš visų kompiuterijos pasaulio gaminių. Tai puikūs, funkcionalūs, atsparūs, patvarūs ir itin malonūs naudoti kompiuteriai. Nors buvo skirti tiesiog patenkinti verslo sektoriaus poreikiams, savo savybėmis prilygo ar net lenkė kitus kompiuterius, gamintus specialiai itin patvarių kompiuterių (Rugged) rinkai.

ThinkPad buvo naudojami didelėse korporacijose, kariuomenėse, taip pat buvo skraidinti į kosmosą!

IBM galutinai ThinkPad prekinį ženklą ir su juo susijusius patentus, bei gamybą pardavė Kinijos bendrovei Lenovo apie 2008-uosius metus, o apie 2014-uosius, man asmeniškai, ši serija tapo galutinai sužlugdyta ir nebeįdomi, mažai kuo geresnė už visą kitą rinkoje esantį buitinį šlamštą.

Panašūs sentimentai pažįstami daugeliui ThinkPad serijos mėgėjų, todėl galima rasti pačių įvairiausių modifikacijų šiems kompiuteriams, kurios aktualios norint kuo ilgiau išlaikyti pamėgtą modelį naudingai ir našiai dirbantį.

ThinkPad’ais susižavėjau dirbdamas kompiuterių remonto įmonėje. Lyginant su kitais kompiuteriais, šiuos buvo vienas malonumas remontuoti, dėl gana gero detalių prieinamumo, kainos, suderinamumo. Ir dėl pačių kompiuterių draugiškumo remontui. Taisyti šiuos kompiuterius – vienas malonumas! Greitai šie kompiuteriai pakerėjo ir kitu savo pranašumu, tai tiesiog geriausia žmonijai žinoma klaviatūra! Žinoma, tai nėra kompiuteriai be ydų, tačiau privalumai dažnai jas nustelbia.

Norėjosi kuo daugiau apie juos žinoti, kuo didesnę kolekciją surinkti. Esu turėjęs, taisęs ir naudojęs įvairių ThinkPad modelių, kol mano kolekcija susitraukė ir liko patys mieliausi.

600x

13.3" XGA 1024x768 LCD
Intel Pentium 3 450Mhz
512MB RAM
Neomagic 4MB VGA
32GB SSD

Kompiuteris nostalgiškam čiupinėjimui.

Modifikacijos:
  • WiFi
  • IDE -> MSata SSD

Pamenu, brangiai nupirkau naudotą ir jau tuomet senstelėjusį kompiuterį. ThinkPad 600e, kuris labai panašus į 600x. Kaip pagrindinis kompiuteris beveik nebuvo naudotas, tačiau keliaudamas uždarbiauti į UK vežiausi su savimi, o ten žaidžiau Diablo2. Smagūs laikai.

Ilgainiui nusėdo ekranas, pagedo pagrindinė plokštė, kompiuteris nugulė, tarp senų kompiuterių, dirbtuvėse ir ten ilgai ilgai gulėjo. Kol įsigijau 600x, šiam trūko kai kurių dalių, todėl atsirado motyvacija „išsikasti“ senąjį 600e ir iš šių dviejų kažką sukombinuoti. Taip, tai FrankenPad’as.

X41

12,1" 1024x768 CCFL TFT LCD
Intel Pentium M 1.5Ghz
2GB DDR2
120GB SSD

Kompiuteris seniems žaidimams.

Modifikacijos
  • WiFi
  • IDE -> M.2 SSD

Šis mažylis vienas mėgstamiausių iš visos ThinkPad šeimos, nors savo laiku nebuvo populiarus, nei patrauklus. Daug kas rinkosi senesnės laidos X30 dėl tenai naudoto standartinio 2.5″ IDE disko, panašių parametrų ir mažesnės kainos. Tuo tarpu X40/X41 serijoje buvo naudojami iPod stiliaus ZIF diskai arba labai lėti ir nestandartiniai 1.8″ 4200rpm Toshiba diskeliai. Kurių dėka, šie nauji modeliai bendra greitaveika atsilikdavo ne tik, nuo X30 serijos, bet ir nuo dar senesnių X20.

Kitais aspektais, tai labai maži, lengvi, patogūs ir simpatiški kompiuteriukai! Laikui bėgant buvo sugalvota, kaip modifikuoti X41 ir pagaminti jam Sata jungtį. Buvo prigaminta įvairių IDE -> M.2, Msata, Sata, CompactFlash adapterių. Tai paskutinis ThinkPad’as neturintis Windows klavišo!

Šį modelį esu pirkęs net tris kartus! Pirmieji du tarnavo, kaip Linux kompiuteriai. Ant jų įsisavinau šios Operacinės Sistemos vingrybes. O praėjus nemaža laiko, pasisekė vėl tokį susirasti. Tik dabar tarnauja su Windows XP ir visai šauniai leidžia prisiminti daugumą senų žaidimų. Būčiau galėjęs panaudoti ir kaip rašomąją mašinėlę, tačiau sunku gauti naujų baterijų!

X60s

12,1" 1024x768 CCFL TFT LCD
Intel Core Duo L2400 1.66GHz
2GB DDR2
128GB Goodram CX400
4Cell Ecopower 31,7Wh
1320g

 

Kompiuteris – Rašomoji Mašinėlė.

Modifikacijos
  • Coreboot BIOS

Šis atsitiktinai prikeltas iš šiukšlių dėžės naujam gyvenimui. Kažkada buvo atneštas remontuoti ir nesuremontuotas nugulė ten pat, kur kadaise gulėjo manasis 600e. Netikėtai, pragulėjęs bent 6 metus, papuolė po ranka antram žvilgsniui, pasirodo, problema buvo su TPM čipu, dėl to nebuvo įmanoma įjungti kompiuterio. Įprogramavau Coreboot BIOS’ą ir atsigavo.

Šiokia tokia problemėlė tebėra su kortelių skaitytuvu, aptinka, jog kortelė įdėta, tačiau neina kortelės prijungti/pasiekti. Visi X60 ir X61, bei X60s, X61s modeliai turėjo ydą, WiFi modulis įmontuotas tiesiai po dešinės rankos delnu ir ilgiau naudotis būdavo gana nemalonu, nes palmrest’as stipriai įkaisdavo. Vienintelis tikrai veikiantis sprendimas; išimti WiFi modulį ir naudoti USB dongle’ą arba išimti ir nenaudoti visai, kaip mano atveju.

Nupirkau naują SSD diską (Goodram CX400 128GB) ir naują bateriją (Ecopower 4cell 31,7Wh), be WiFi ir tiesiog renkant tekstą, turėtų laikyti apie 3val. Realiai apie dvi su puse valandos man bus daugiau, nei pakankama.

Coreboot šiame modelyje nedraugauja su Widows, bet ir nereikia, nes šis kompiuteriukas tobulai tiks naujai išleistam Slackware 15.0. Be to, tai vienas iš pačių paskutinių grynai 32bit architektūros kompiuterių.

Dėl savo kuklaus, bet labai, labai ir labai patogaus rašymui ekraniuko, greitai tapo mano elektrine Rašomąja Mašinėle. Čia Linux sukonfigūruota taip, kad kuo mažiau blaškytų, kuo mažiau programų būtų, kuo mažiau komunikacijų. Tai mažylis, kurį galima bet kur ir bet kada išsitraukti ir ką nors rašyti!

X230

12,5" 1920x1080 LED LCD
Intel Core i7-3520M 2.9Ghz
16GB DDR3
500GB SSD
1420g

 

Kompiuteris kasdieniam naudojimui.

Modifikacijos
  • Unlocked Bios (no Wifi/Battery Whitelist, Advanced menu)
  • X220 Keyboard
  • FullHD LCD
  • WWAN delete
  • WiFi

Štai paskutinis samurajus iš kurio išspausta viskas, kas įmanoma išspausti. Tai pagrindinis nešiojamasis kompiuteris kasdieniams darbams ir vis dar veikia puikiai.

Pagrindinis šių kompiuterių trūkumas buvo gana prasti ekranai, kurie sunkiai matosi saulės šviesoje, šiuolaikinėms medijoms 1366×768 raiška tiesiog per maža, nors tekstui rinkti ir labai gerai. Vos tik atsivertus šiuolaikinį puslapį ar įsijungus kokią modernią programą, kurių gerumas matuojamas whitespace’o kiekiu, tai vaizdelis baisus! Nori nenori, teko įdėti naujesnį LCD ekraną, skirtą naujesniems kompiuteriams, šie ekranai žymiai stipresnį pašvietimą turi ir raišką FHD (1920×1080), jau įgalina kažką nuveikti. Nors patogiam darbui prie tokio mažo dydžio reikalauja „skeilinimo“.

Ši ThinkPad laida buvo pirmoji gavusi „Stradivarijaus“ klaviatūrą, be stygų. Kuri, mano manymu, visiškai apgailėtina. Teko įsidėti senesnio modelio (X220) klaviatūrą, kuri tinka fiziškai, tačiau reikia nežymiai modifikuoti jos šleifuką ir perrašyti EC kontrolerio firmware, kad klavišai registruotų teisinga funkcijas.

Lendant prie BIOS/EC, tai nenuimti whitelist’o WiFi plokštėms, baterijoms ir neatsirakinti advanced meniu būtų apsileidimas.

Tai štai, vis dar manau, kad senasis X201 buvo geresnis kompiuteris, bet šis taipogi turi savo žavesio. Na ir pajėgumo. Ką reikės naudoti, kai ir šis susens? Tikrai nežinau. Gal stalinį kompiuterį?

Kiti modeliai

Kaip minėjau, esu turėjęs nemažai įvairių ThinkPad serijos kompiuterių. Įspūdžius apie labiau patikusius irgi norisi paminėti.

T30

Sekantis Thinkpad’as po 600e buvo T30. Šiaip gana nevykęs modelis, bet vis vien dirbo. Daug nuveikta su juo. Pagrindiniai trūkumai buvo minkštokas korpusas, Pentium 4 procesoriai, ATI čipai ir vaizdo plokštės, bei prastos kokybės litavimas (kartais atplyšdavo RAM jungčių kontaktai, čipsetai ir t.t.). Tai modelis, pasižymėjęs atsitiktiniais gremlinais.

T43

Dauguma problemų, kamavusių T30 seriją išliko ir T4* serijoje, tačiau tapo plonesni, gražesni. Buvo pereita prie Intel Pentium Mobile procesorių, kurie dirbo našiau, tyliau ir šalčiau. Užtat būdavo galima gauti 15″ 4:3 formato UXGA (1600×1200) flexview (IPS) ekranus!

Patikimiausi modeliai su Intel vaizdo plokštėmis, tačiau šie nepalaikydavo minėtų Flexview, netgi ir SXGA+ ekranų. Tiktai paprastuosius XGA.

T61

Ko gero labiausiai modifikuotas ThinkPad kompiuteris per visą šių kompiuterių istoriją. Modifikacijų šiam modeliui gausa pralenkia ir itin populiarius X230!

Ko tik saviškiui nebuvau daręs. Modifikavau aušinimo sistemą, klaviatūrą, LCD matricą (montavau nemirgantį LED pašvietimą), pritaikiau naujesnės kartos CPU, perprogamavau RAM SPD, kėliau magistralinį kompiuterio dažnį, perrašinėjau BIOS’ą norėdamas turėti SATA2 greitį ir t.t.

Tai buvo modelis, kuris galutinai užfiksavo ThinkPad kompiuterius, kaip geriausius iš geriausių! Ir paskutinis ThinkPad kompiuteris vis dar turėjęs spalvotą IBM logotipą.

Tai paskutinis modelis, kurį buvo įmanoma gauti legendiniais su 15″ 4:3 formato, UXGA (1600×1200) Flexview (IPS) ekranais! Tokiais pačiais kurie kiek dažniau būdavo sutinkami pas T43 ir T60. Negana to, plačiaekraniai 15,4″ modeliai turėjo galimybę būti komplektuojami su WUXGA (1920×1200) IPS ekranais! Apskritai į šią seriją buvo mesti didžiausi pajėgumai, buvo daugiausia visokių priedų, daug skirtingų T61 variantų, daug skirtingų komplektacijų ir t.t.

Kaip ir dauguma panašaus meto kompiuterių, šie turėjo gan rimtų problemų su Nvidia video plokštėmis, tuo tarpu modeliai su Intel beveik be ydų! Ir dar daugiau, aušintuvai nuo modelių su Nvidia tikdavo modeliams su Intel. Šitaip pasikeitus aušintuvą, T61 aušindavosi žymiai efektyviau ir tyliau! Tas pasitarnavo modifikuojant pagrindines plokštes Quad Core arba Core Extreeme procesorių naudojimui!

Viena iš nedaugelio, o gal vienintelė šio, o taip pat ir T60 ir T400 yda būdavo klibantys lankstai. Mat šieThinkPad’ai turėjo pilną magnio rėmą, tiek pagrindinei plokštei montuoti ir pasaugoti, tiek ir ekranui. Šitai suteikė išskirtinį tvirtumo pojūtį ir didelį atsparumą. Vis dėl to, padidėjęs ekrano svoris stipriai pagreitino lankstų dilimo procesus.

T400

Dar vienas puikus modelis, nors modifikacijų gausa ir nepasižymi, bet techniškai labai panašus į T61, daugelis dalių tinka nuo vieno, ant kito. Tiesiog truputį greitesnis. Šį kompiuterį naudojau gana ilgai, kol nepradėjau dirbti kitame mieste. Dėl dažnų kelionių svoris tapo svarbiau ir iškeičiau į X201.

X201

Daugeliu atžvilgiu, šis buvo geriausias iš geriausių tikrai nešiojamų kompiuterių! Koją tobulumui kišo tiktai prastoki LCD ekranai ir ribotos galimybės įsidėti geresnį. Na, gal dar tai, kad šiuose modeliuose naudoti pirmosios kartos Intel Core i* procesoriai mėgdavo kaisti. Ypač apkrovus ir CPU, ir GPU drauge, t.y. žaidžiant.

Tačiau naudojant įprastiniu ritmu, tai visgi buvo ilgai dirbantis, lengvas, labai patogus, mažas darbo įrankis, kuris visada po ranka!

Viena iš populiarių modifikacijų šiam modeliui, tai uždėti Palmrest’ą nuo X200, kuris neturėjo jutiklinio kilimėlio (touchpad). Šitokiu būdu kompiuteris tapdavo gražesnis ir būdavo smagiau pilnavertiškai naudotis važiuojant sovietiniu troleibusu, stovint. Šitaip X201 tapo paskutiniu ThinkPad modeliu, kuris galėjo būti tik su TrackPoint manipuliatoriumi. Kitaip sakant, paskutinis, tikras ThinkPad. Jeigu dar būtų galimybė gauti klaviatūrą be Windows klavišo, tai būtų galima vadinti paskutiniu šimtaprocentiniu ThinkPad kompiuteriu! Realiai šis titulas priklauso X4* ir T4* serijoms, nors pastarąsias jau gamino Lenovo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.