Nedirbantis turgus ir senovinė observatorija miesto centre

Po beveik bemiegės pirmosios nakties palaimingai įsisupau į gaivią viešbučio lovos antklodę ir minkštą čiužinį. Tyliai veikiantis oro kondicionierius ir sandariai užtrauktos užtemdomos užuolaidos apgaubė mane ramia tamsa. Nuklydau į sapnų šalį, o kelionės stresas pamažu išsisklaidė.

Tarsi po akimirkos mane pažadino vonios kambario šviesos įjungimo garsas, švelnūs žingsniai ir tekantis vanduo. Viena akimi žvilgtelėjęs į laikrodį, išvydau 5:20 val. ryto. Mano mieguistas protas su palengvėjimu apsidžiaugė, dar kelios valandos miego! Apsiverčiau ir užsnūdau. Tačiau staiga šmėstelėjo miglota mintis – juk taip ir nekeičiau laikrodžio į vietinį laiką! Sunerimęs atsikėliau ir, kol akys prisitaikė prie tamsos, karštligiškai apsižvalgiau, ieškodamas savo telefono. Ekrane švietė neįtikėtinas laikas – 9 ryto! Antrąją viešnagės Delyje dieną sugebėjau pramiegoti kone pusę ryto! Papurčiau galvą, apstulbęs dėl tokio klaidinančio laiko keitimo triuko, kuris mane visiškai suklaidino. „Jet lag” veikia klastingai, pagalvojau. Paguodžiau save, kad bent jau parduotuvių ir lankytinų vietų darbo laikas čia atrodo gana lankstus ir vėlyvas lyginant su vakarietiškais standartais.

Skubiai susiruošėme ir išsikvietėme „Uber” į vieną iš mūsų lankytinų vietų sąraše esančių prekyviečių. Kai atvykę bandėme išsiaiškinti, nuo kurių parduotuvių geriausia pradėti, priėjęs ir neprašomas vietinis vyras pareiškė, kad jokios parduotuvės kol kas dar nedirba, nes šiandien sekmadienis. Visos atsidarys tik po pietų. Slankiojome aplink, ieškodami gyvybės ženklų, bet visos parduotuvės buvo uždarytos. Ne gana to, prisistatė dar vienas vietinis, sakydamas „Tas vyras buvo teisus, visos parduotuvės atsidarys tik vėliau. Eikite į tą prekybos centrą, jis jau dirba.” Visgi, jis taip pat parekomendavo apsilankyti netoliese esančiame oficialiame turizmo centre. Leidomės ieškoti informacijos apie mūsų svarbiausią Delio tikslą – ekskursiją po Tadž Mahalą.

Aptikome nedidelę vitriną, pasislėpusią šoninėje gatvelėje. Mano nuotaika šiek tiek subjuro, kai pamačiau nusidėvėjusias iškabas ir nulinį lankytojų srautą, bet, kad jau atėjome, įžengėme į vidų, tikėdamiesi gauti vietinių turizmo profesionalų rekomendacijų. Mus pasitikęs vienintelis ten buvęs agentas buvo pasitikintis savimi ir puikiai mokėjo kalbėti apie būsimą kelionę, rodydamas mums žemėlapį. Jis iš karto pradėjo siūlyti savo agentūros siūlomą ekskursiją su gidu po Agra apylinkes, įskaitant tokius privalumus kaip pietūs ir transportas į abi puses. Kai jis išdidžiai paskelbė kainą – 11 000 rupijų asmeniui, greitai užmaskavau savo šoką. Remiantis Asami kelionių programėlės pasiūlymu, panaši aukštos kokybės mažos grupės kelionė kainavo mažiau nei 4 000 rupijų asmeniui.

Vietinis, ne itin aštrus maistas buvo išties skanus

Jausdamiesi apstulbę, bet būdami mandagūs, išsisukome pažadėdami apsvarstyti jo pasiūlymą ir grįžti vėliau. Mano pasitikėjimas buvo smarkiai sumenkęs, ši vieta neatrodė kaip oficialus turizmo biuras, o tiesiog kaip eilinė kelionių agentūra. Kaip atskirti, kas teikia pagalbą, o kas turistus laiko lengvais taikiniais? Nusprendėme, kad prieš pirkdami, visus pasiūlymus atidžiai tikrinsime pagal atsiliepimus internete ir kainas. Išmokę šią, kol kas dar nebrangią pamoką, buvome pasirengę vėl nerti į gatves: laikas apsipirkti! Bet jausdami alkį šiek tiek pakeitėme planus ir susiradome modernią, vakarietiškam skoniui pritaikytą kavinę, kurioje pasistiprinome labai vėlyvais pusryčiais. Jos aptakūs baldai ir erdvus interjeras spinduliavo kosmopolitinį žavesį – prie medinių staliukų sėdėjo stilingi, besišnekučiuojantys vietiniai gyventojai, kuriems gana didelės kainos buvo nė motais.

Po skanių pusryčių buvome pasiruošę vėl leistis į gatves: dabar jau tikrai laikas apsipirkti! Asami, įkvėpta visur matomų ryškių sarių ir laisvų medvilninių kurtų, norėjo iš arti susipažinti su vietine mada. O ir vietos turgaus prekeiviai atgijo, pradėję vėlyvą prekybą. Pasirinkimas buvo didelis, tad Asami ėmė ieškoti tiek tradicinių, tiek šiuolaikinių indiškų drabužių. Man nieko nereikėjo, tai tiesiog palaikiau kompaniją stebėdamas prekybininkus ir vietinius pirkėjus.

Šurmuliuojantis turgus

Netoliese esanti senovinė astronomijos observatorija skambėjo intriguojančiai, tad pėsčiomis patraukėme link jos. Sumokėję nedidelį įėjimo mokestį (kuris užsienio turistams buvo 10 kartų didesnis nei vietiniams gyventojams), patekome į… nykų betoninį kiemą, nusėtą neįspūdingomis struktūromis. Mano girdimas atodūsis atsimušė į negyvenamas sienas. Tiek daug apie senovės žvaigždžių stebėjimo didybę, o viskas atrodė labai paprastai. Šaudydami vienas į kitą kreivais žvilgsniais, pabandėme padaryti keletą nuotraukų, kad bent jau įamžintume, jog pasiekėme šią įžymybę, ir grįžome atgal prie įėjimo.

Observatorija, su daug keistų formų statinių

O norintiems ne tik paskaityti, bet ir pamatyti, dienos nuotykiai šiame video

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.