Kompiuterio surinkimas

Smagu, kai gauni pačiupinėti prieš aštuonerius metus savo paties rinktą kompiuterį. O dar smagiau, kai jis atkeliauja be jokių gedimų, negana to, vis dar veikia labai adekvačiai. Vis tik, net ir geriausi kompiuteriai reikalauja priežiūros bei programinės įrangos atnaujinimo, bet šįkart ne apie tai, o apie kompiuterių surinkinėjimą iš detalių.

Kompiuterių tipai

Lietuvoje itin populiarūs vadinamieji „surinktukai“ arba „geltonieji“ kompiuteriai, kai tuo tarpu JAV ir didesnėse Europos valstybėse tipiškai karaliauja „baltieji“. Pastarieji yra firminiai, gerą kompiuterių gamintojų reputaciją turinčių įmonių suprojektuoti, surinkti ir išbandyti modeliai. Kurie dažnai būna dar ir su legalia programine įranga. Šie kompiuteriai gali pasiūlyti gražesnį, įdomesnį dizainą, kompaktiškesnį formfaktorių, kokybiškesnius komponentus, labiau išvystytą techninį palaikymą ir užtikrinti tam tikrą kokybės kontrolę. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad jie yra geresni. Be minėtų privalumų yra ir trūkumų, tokių kaip nestandartizuotos jungtys, detalės, laidai, taipogi ribotos atnaujinimo galimybės, planinė rinkodara. O juose įdiegta programinė įranga, nors ir legali, tačiau dažnai pilna visokių nereikalingų, neoptimizuotų ar net kenkėjiškų programų, be to, jie būna ir brangesni (dažniausiai dėl kartu parduodamos legalios programinės įrangos arba perpardavinėtojų antkainių).

Greičiausiai todėl mūsų krašte ir išpopuliarėjo „geltonieji surinktukai“. Šie dažniausiai surenkami iš kiniškų komponentų vietinės reikšmės kompiuterių parduotuvėse ir parduodami tiesai žmonėms pagal užsakymus, iš lentynų, arba, pagal kontraktus, per elektronines parduotuves bei prekybos centrus. O neretai tiesiog surenkami iš dalių paties galutinio vartotojo rankomis. Nereikia nė sakyti, jog komponentai šiems kompiuteriams gaminami labai standartizuotai ir labai dideliais kiekiais. Vartotojui tai reiškia truputį mažiau laisvės dizaino bei ergonomikos prasme, bet daugiau galimybių įsigyti kompiuterį praktiškai už bet kokią kainą, kuri beveik visada pasižymi geresniu kainos ir greitaveikos santykiu nei „baltieji“ kompiuteriai gali pasiūlyti. Nors jų techninio palaikymo paslaugos mažiau centralizuotos, painesnės ir t.t., dažnai gedimai ar problemos išsprendžiami taipogi greičiau nei „baltųjų“.

Realiai esminiai „surinktukų“ trūkumai susiveda būtent į decentralizacijos pasekmes. Nors juos surinkti tikrai nėra sudėtinga (bet koks atidesnis žmogus sugebėtų susirinkti sau tokį kompiuterį), tačiau galutiniam rezultate jų kokybė nėra vienoda. Mat ji susiveda į tris esminius dalykus (visi labai priklauso nuo surinkėjo kompetencijos): komponentų parinkimą, surinkimą ir programinės įrangos diegimą.

Komponentų parinkimas

Svarbiausias aspektas, lemiantis kompiuterio sklandų darbą, ilgą tarnavimą ir puikų galios ir kainos balansą slypi būtent čia. Šiuo darbu dažniausiai užsiima parduotuvių konsultantai, kurie paprastai ir pardavinėja visas detales. Arba patys pirkėjai, analizuodami techninius parametrus, kainas ir aplinkinių rekomendacijas bei patarimus. Kartais tuo užsiima ir IT profesionalai, remonto meistrai bei mėgėjai (forumų, soc. tinklų grupių ar vietinių klubų nariai). Katrie atlieka geriausią darbą šioje vietoje? Iš tikro, nėra įmanoma vienareikšmiškai atsakyti, mat įsijungia decentralizacijos principas ir viskas priklauso nuo konkretaus žmogaus. Bet visų šių žmonių kasdienės profesijos tikrai turi tam tikros įtakos jų pasiūlymams, kurią galima gana sėkmingai išvardinti.

Parduotuvių vadybininkai, konsultantai

Šie žmonės paprastai yra itin užimti reikalų derinimu su klientais, tiekėjais, viršesniais kolegomis, jau nekalbant apie tai, kad tuo pačiu reikia sekti, kas vyksta parduotuvėje, tvarkyti lentynų turinį ir dar atlikti gausybę visokių smulkių darbelių. Todėl norom nenorom yra linkę siūlyti ir parduoti komponentus, kurių turi prisipirkę daugiausiai. Arba kuriuos gali gauti greičiausiai, neretai, su tam tikru paskatinimu iš savo tiekėjo. Jie turi daug teorinių, dažnai ir praktinių žinių apie kompiuterius, bet ne per daugiausiai laiko gilintis ir išrinkti patį geriausią įmanomą variantą. Todėl pirkdami kompiuterį pagal jų rekomendacijas, paprastai ir greitai įsigysite „normalų“, „einamą“ kompiuterį. Gal ir ne bus pats geriausias, gal ne visai optimalus, bet savo funkcijas atliks ir dar už neblogą kainą. Jeigu pasiseks, gausite ir kokią praktišką dovanėlę. Kompiuterio naudojimo metu nepatirsite didesnių problemų arba patirsite lygiai tokias pačias, kaip ir visi kiti jų klientai. Bet, labai retais atvejais, „laimingasis“ pirkėjas gaus vadinamąjį „iškištuką“ arba nemalonų siurprizą.

Remonto meistrai bei mėgėjai

Taip, tai yra dvi skirtingos žmonių grupės, bet, paprastumo dėlei, apjungiau juos į vieną. Mano požiūriu, jų pasiūlymai yra tam tikra prasme panašūs. Ir vieni, ir kiti deda daug laiko į suderinamumo, greitaveikos, palaikymo klausimų analizavimą. Tiktai meistrai turi daug daugiau praktinės patirties nei mėgėjai. Mat kas dieną susiduria su kitų žmonių klaidom, nesėkmėm ir eksperimentais. Kuriuos tenka kažkaip sutvarkyti ir išspręsti. Abi grupės noriai ir argumentuotai patars, kas gerai veikia, kas nelabai. Bėda tiktai, kad jų patarimais ne visuomet išeina pasinaudoti, mat jie nelinkę gilintis į aplinkybes ir kontekstą. Todėl jų rekomenduojamų dalių tiesiog nebebus prekyboje, jūs jų neįpirksite, jums pasirodys sudėtinga jas sureguliuoti, o kartais apskritai galite nesuvokti patarimų esmės ir prasmės, nes tiesiog niekas nesigilins į jūsų žinių lygį. Vis tiktai, norint kokybiškai veikiančio ir ilgai tarnaujančio kompiuterio, verta, net labai, atsižvelgti į šių žmonių rekomendacijas, tiktai reiktų pasisaugoti, kad netaptumėte jų eksperimento objektu.

IT profesionalai

Jeigu tiktai įmanoma, reikėtų naudotis šių žmonių rekomendacijomis, dažnai net pažodžiui. Ne dėl to, kad jie yra neklystantys antžmogiai, o dėl jų puoselėjamo įpročio viską kruopščiai, kuo nuodugniau analizuoti. Mat šie žmonės paprastai yra atsakingi už tai, kad visi IT dalykai, esantys jų žinioje, realiai veiktų. Ne tik veiktų, bet kuo optimaliau veiktų. Negana to, jie puikiai suvokia, kad nupirkę iš jų rekomendacijas, gal net patį kompiuterį, jūs tapsite jų problema, jeigu kas nors bus ne taip. Kad ir kaip būtų puiku, tokių žmonių nėra daug, be to, jie privers jus susimokėti už kiekvieną sugaišintą minutę, o jų rekomenduojami komponentai tikrai nebus pigiausi. Nors galima garantuoti, jog į jūsų finansinę padėti, plaukų ilgį, spalvą ir kitus nereikšmingus niuansus taipogi bus atsižvelgta. Jūsų naujas kompiuteris, bus tarsi pas asmeninį siuvėją pasiūtas kostiumas!

Kompiuterių surinkimas

Kaip minėjau, kai komponentai jau išrinkti ir nupirkti, juos surinkti gali beveik bet kas. Tai yra „lengviausia“ dalis. Ir vis tiktai, klaidos ar patirties trūkumas šiame etape gali stipriai sumenkinti jūsų kompiuterio prestižą netvarkingai kabančiais laidais, vibruojančiais, gerai neprisuktais įrenginiais ar kaukiančiais, bile kaip ir bile kur prisuktais ventiliatoriais. Tačiau pasitaiko ir žymiai liūdnesnių baigčių: sulaužomos plokštės, sugadinami procesorių lizdai ar kojelės, arba naujasis kompiuteris netgi visiškai sudeginamas! Taip, tikriausiai supratote, jog tai yra menas! Kuo daugiau praktikos, tuo geresnis rezultatas. Būtent dėl šios priežasties pats niekuomet nevengiu progų surinkti ar perrinkti kompiuterį. Kaip kad ir šį, kažkada savo paties rinktą, kompiuterį, vis dar gerai veikiantį po aštuonerių metų, ėmiau ir perrinkau naujai. Per laiką patobulėję įgūdžiai leido kur kas geriau išvedžioti ir paslėpti laidus nei prieš visus tuos metus. Taip kad jeigu tiktai yra noro susirinkti kompiuterį pačiam, būtinai taip ir padarykite. Svarbu daryti tai atidžiai, neskubant ir kuo dažniau. Pamatysite, tikrai malonus ir įtraukiantis užsiėmimas.

Programinė įranga

Paskutinė, bet taipogi svarbi kompiuterio dedamoji yra programinė įranga. Čia „surinktukai“ turi vieną didelę ydą, bet tuo pačiu ir pranašumą, kuris neleidžia tos ydos galutinai atsikratyti. Tai „piratinė“ programinė įranga. Daug kas renkasi „surinktukus“ dėl gero kainos ir greitaveikos balanso, tačiau dažnu atveju tas geresnis balansas susidaro dėl to, kad šie kompiuteriai įprastai parduodami be jokios programinės įrangos. O kompiuteris be programų tėra brangi stalo dekoracija… Tačiau ne bėda! Decentralizuotas paslaugumas visuomet pasirengęs atlikti meškos paslaugą! Kaip ir daug kitų žmonių, paliekate kompiuterį meistrui, jis jums, už simbolinį mokestį, viską įrašo ir labai kokybiškai sureguliuoja, dirbate su nebrangiai įsigytu, galingu kompiuteriu, turinčiu puikiai veikiančią programinę įrangą (ypač palyginus su „baltaisiais“ kompiuteriais). Deja, tai yra ydinga praktika, vedanti prie programinės įrangos regreso, reklamų integravimo, sekimo, abonementinio apmokėjimo ir visokio kitokio blogio. Jeigu tiktai įmanoma, reikėtų rinktis legalią programinę įrangą arba tokią, kaip Linux, kurios licencija leidžia laisvą ir nemokamą naudojimą bei platinimą.

Dažnu atveju, laisvosios programinės įrangos tikrai su kaupu pakanka kasdienėms operacijoms ir pramogoms. Vis tiktai ji yra palaikoma bendruomenių, profesionalių ir mėgėjų programuotojų, dirbančių prie šios įrangos laisvu metu, todėl natūralu, kad ji ne visada būna puikiai nušlifuota. Dėl to gali tekti pačiam tapti mėgėju, atraitoti rankoves ir šį bei tą susitvarkyti. Arba atverti piniginę truputėlį plačiau ir sumokėti kažkam už šios įrangos priderinimą, palaikymą bei konsultacijas. Kas gali išlyginti kainos pusiausvyrą tarp laisvos ir patentuotos programinės įrangos. Kitaip sakant, viskas gyvenime kainuoja, programinė įranga ne išimtis. Renkantis „geltonąjį surinktuką“ reikėtų tai įvertinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.