Ūžiantis aušintuvas

Jeigu kompiuterio aušintuvas ima ūžti garsiau, nei įprastai, tai yra vienas iš pirmųjų signalų, jog atėjo laikas išvalyti aušinimo sistemą. Tačiau kas diena naudojantis kompiuteriu labai lengva priprasti ir tiesiog nepastebėti subtilių pokyčių. Tokiu būdu problema dažniausiai ignoruojama iki kompiuteris ima dirbti tarsi traktorius. O šitaip nutinka dėl keleto priežasčių.

Pirmiausia dulkės ima kauptis ant aušintuvo sparnuotės, kadangi pastaroji turi šiek tiek laisvumo, tai susikaupę didesni dulkių sluoksniai ją tiesiog išbalansuoja ir atsiranda švilpimas stipresnis, negu įprasta. Vėliau dulkių prilenda ir po sparnuotę, į sritį kurioje yra elektromagnetai, bei ferito žiedas. Va čia, dėl susikaupusių dulkių, sparnuotė visiškai praranda balansą ir ima itin garsiai kriokti, kaukti ir visaip kitaip įkyriai triukšmauti. Kas tai patyrė, žino, kad menkas malonumas prie tokio kompiuterio darbuotis…

Šioje situacijoje dažniausiai tenka ieškoti naujo aušintuvo, kadangi dauguma sparnuočių pagal dizainą nėra nuimamos arba ferito žiedelis jau būna per daug stipriai pažeistas. Tačiau, kai kurie aušintuvai vis tiktai yra itin kokybiški, turi išardomą guoliuką, Tokiems tereikia atkabinti mažyti fiksavimo žiedelį (ir jokiu būdu jo nepamesti!), kuris laiko sparnuotės ašį pritvirtintą prie guolio. Atkabinus, sparnuotę galima nukelti, tada viską kruopščiai išvalyti, sutepti guoliuką ir surinkti atgal. Po šios operacijos aušintuvas vėl dirbs tyliai, visai kaip naujas. Na, arba tikrai nepalyginamai tyliau, nei prieš šią operaciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.